dimecres, 21 de març del 2012

Democràcia deliberativa

Hola bloggers!, torne a actualitzar el blog després del període de falles amb una entrada del nou tema, 'Educación'. Fa uns dies ja vam veure les distintes teories educatives i jo em vaig a centrar en una d'elles, la teoria deliberativa, traslladant el tema educatiu a un més global, però que també engloba a aquest, la democràcia.

Vos pose a continuació un article relacionat amb aquest tema que em pareix molt interessant:

'La democràcia del segle XXI: present i futur del model deliberativo'



El tema principal d'este article, de Juan Esteban Ugarriza, és comparar com ha anat evolucionant el model polític al llarg dels anys, havent-se implantat hui en dia el model deliberatiu.

El text parla, entre altres coses, d'exemples de la història de diferents països a l'hora d'implantar un model o un altre, dels problemes que van sorgir per a eixe període de transició, de les crítiques al nou model per part d'alguns grups socials,... Però jo em vull centrar principalment en el que representa este model, i és que com es definix en l'article: 'la teoria de la deliberació política proposa per al segle XXI un sistema polític basat en la discussió racional entre iguals, tendent no a la imposició o agregació d'interessos particulars, sinó a la consecució del bé comú per mitjà del triomf del millor argumento', tenint un dels seus pilars bàsics un PODER EDUCATIU.

Aquest model s'oposa a l'agregatiu, en el que 'representants i ciutadans liciten pels seus interessos individuals o de grup, i en la que per tant no es fomenta l'exercici d'una sobirania popular colectiva' (Sartori, 1994).

La meua opinió és que el model deliberatiu és el que s'ha d'implantar a totes les institucions de la societat. Un model en què preval el dialogue i discussions per a un bé comú a interessos particulars.

Quina és la vostra opinió?

2 comentaris:

  1. Realment interessant, crec que aquest model és l'ideal d'ensenyament, amb el diàleg s'aconsegueix que els dubtes s'aclareixen i a més pots ser participe de la classe, d'aquesta forma les classes són més dinàmiques. Però pense que estem un poc allunyats de poder aconseguir-lo, com a alumne crec que segueix el pensament de "després ho faré" i deixar-ho tot per al final i per tant si no llegeixes ni estudies no pots reflexionar sobre alguna cosa que no saps

    ResponElimina
  2. Deliberar suposa acceptar que no tinc tota la rao i que arrivar a acords (encara que siga que no podem arrivar a estar del tot acord)

    ResponElimina